Ma jeli to uistinu toliki problem U stvarnosti (ne po tom zakonu) Feralis Rijeka

Važno je zaštiti osobne podatke

“MA JELI TO USITINU TOLIKI PROBLEM? U STVARNOSTI (NE PO TOM ZAKONU)”

To je pitanje koje smo dobili na komentar o kršenju osobnih podataka Ministarstva unutarnjih poslova UK koje je poslalo veću količinu mailova na način da su primatelji maila međusobno bili vidljivi ali takvo pitanje vjerojatno postavljaju si i mnogi od vas kojima zaštita podataka nije toliko primarna kao što je to nama koji se time bavimo. Međutim, isto može biti razumljivo pitanje sve dok ga ne postavite iz drugog kuta gledišta.

Probajte se na trenutak pitati se da li bi vam bilo uredu da netko stavi vašu e-mail adresu ili e-mail adresu vašeg djeteta na raspolaganje primjerice, 100, 200 ili 500 drugih vama nepoznatih osoba i da je sve te osobe mogu sata vaše adrese koristiti za razne neželjene namjene?

Uzmite u obzir da vi te osobe ne poznajete kao što ne poznajete niti njihov moral ili namjere i da netko sa možda malo više informatičkog znanja od vas tu istu vašu adresu, adresu djeteta ili druge vama bliske osobe može vrlo lako koristiti kao registracijsku adresu za primjerice, razne porno sajtove, za dostaviti vam tko zna kakve malefične programe i drugo putem kojih će zaraziti vaše računalo ili omogućiti pristup na isti ili će adrese samo koristiti za dostavu raznih promidžbenih, erotskih i drugih materijala koje ne želite dobivati niti želite da ih dobije vaše dijete.

Naravno, ništa od toga ne mora biti a opet može biti sve pa i puno više od toga nego što je ovdje kao banalan primjer navedeno. I tada probajte ponovno postaviti sami sebi pitanje da li vama to predstavlja baš toliki problem, u stvarnosti, ne po “tom zakonu” i da li bi se od toga htjeli zaštiti bez obzira na bilo koji zakon i dobiti ćete zasigurno vrlo precizan i točan odgovor.

Pročitajte više ovdje